EEG یا نوار مغزی چیست (الکتروانسفالوگرافی)

EEG یا الکتروانسالوگرافی؛ ثبت ديجيتالي يا كاغذي سيگنالهای امواج مغزی است. مغز انسان يك ارگانيسم الكتروشيميايی است. فعاليت الكتريكی نورونهای مغزی به سطح جمجمه مي‌رسند. اين فعاليت الكتريكی بسيار ضيف و در حد ميكروولت است. دستگاه EEG از طريق الكترودهاي متصل به جمجمه، اين فعاليت را ثبت و در قالب امواج مغزي نشان ميدهد. بنابراين، اندازه‌هاي الكتروانسفالوگرافی (EEG) بازتابی از ارتباط بين جريان‌های الكتريكی درون جمجمه‌ای و ولتاژ‌های ناشی از آن بر روی سر است كه اين ولتاژها منعكس‌كننده جنبه‌هاي خاص پردازش و كاركرد الكتريكی مغز- مانند اينكه مناطق مختلف مغز چه فعاليت الكتريكي دارند و يا در مقابل محرك‌ها و در خلال تكاليف شناختی، چگونه پاسخدهی ميكنند- هستند. شكل 2-2 نماي كلّي يك EEG ساده را نشان مي‌دهد. سيگنالهای دريافتی از جمجمه از طريق آمپلیفاير تقويت شده و به شكل امواج مغزی يا داده نمايش داده مي‌شوند.

 

eeg-schema

 

براي چسباندن الكترودها بر روی سر از نظام بين‌المللی 20-10[1] استفاده مي‌شود. شكل 2-3 به صورت خلاصه شيوه اندازه‌گيريهای مرتبط با اين نظام و نقاط مختلف را نشان مي‌دهد. در اين نظام اعداد فرد مرتبط با نيمكره چپ و اعداد زوج مرتبط با نيمكره راست است.

 

10-20

 

فركانس موج مغزي بر حسب هرتز يا ميكروولت قابل تعريف است. هرتز بيان‌كننده ريتم موج است و يك هرتز(Hz) برابر با يك دور در ثانيه است. فركانسهای كند، كمتر از Hz10 و فركانس‌های سريع بيشتر از Hz13 دارند. ميكرولت، افراشتگي يا بلندي موج (امپليتيود[2]) را بررسی مي‌كند. ميكروولت‌ها بسيار متغير هستند و از 0 تا 100 ميكروولت تغيير مي‌كنند. معمولاً (ونه هميشه)، امواج كند، آمپلتيود بيشتري نسبت به اواج سريع دارند. زماني كه امواج كند در مغز غالب هستند، فعاليت مغزي كند و يا مغز آماده انجام عمل است. برعكس، در زمان غلبه امواج سريع، مغز در حال انجام تكاليف مختلف است. شكل 2-4، رابطه بين هرتز و آمپليتيود را نشان مي‌دهد.

 

common frequency bandwidth

دستگاه eeg

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دستگاه های eeg ،وارد صفحه محصولات eeg/qeeg شوید.

 

ارزیابی EEG – امواج مغزی

نام‌گذاري امواج مغزی براساس باند فركانس آنهاست. دلتا به امواج ۵/۰ تا ۴ هرتز اطلاق مي‌شود. به امواج ۴ تا ۸ هرتز، تتا، ۸ تا ۱۲ هرتز آلفا، ۱۲ تا ۱۵ هرتز، SMR، و ۱۳ تا ۲۱ هرتز بتا گفته می شود.

دقت داشته باشيد كه امواج EEG مخلوطي از چند باند فركانس مختلف هستند كه تغيير شكل داده‌اند و براي تحليل‌هاي بعدي، كمي گشته‌اند. علاوه بر اين، اگرچه مي‌توان سيگنال EEG را به باندهاي فركانس متفاوت تجزيه كرد، اما همه آن‌ها جزئي از يك مجموعه پويا هستند كه به صورت هماهنگ كار مي‌كنند. بنابراين، با وجود اينكه خصايص رفتاری و شناختی معين با باند فركانس خاصي مرتبط هستند، اما ارتباط بين فراواني‌ها در مناطق ديگر مغز هستند كه رفتارهاي پيچيده‌ را ايجاد مي‌كنند.

غلبه هر يك از اين امواج معمولاً با حالات رواني خاصي در ارتباط است. در جدول ۲-۲، هريك از اين امواج، دامنه آنها و حالات رواني مرتبط آورده شده است.

 

eeg bandwidth

 

[1] – 10-20 System

[2] – amplitude

منبع: eeg چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *